تحولات منطقه

دبیر علمی ششمین دوره جشنواره شعر انقلاب اسامی داوران این دوره را اعلام کرد.

اسامی داوران ششمین جشنواره شعر انقلاب اعلام شد
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

 به گزارش «قدس آنلاین»،   نشست خبری ششمین دوره جشنواره شعر انقلاب با حضور مرتضی امیری اسفندقه دبیر علمی این دوره و محمد زرویی نصرآباد معاون اجرایی مؤسسه فرهنگی و هنری سپهر سوره هنری امروز چهارم دی‌ماه، در حوزه هنری برگزار شد.  

امیری اسفندقه در ابتدای این نشست به موضوع تعریف‌پذیری شعر انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: هرچند شعر به طور کلی تعریف‌ناپذیر است، اما شعر انقلاب تعریف‌پذیر است و در سه دهه گذشته معنای آن گسترده‌تر هم شده است. در دهه‌های نخستین با موضوع و موضع بیداری اسلامی در شعر انقلاب مواجه بودیم، اما در حال حاضر اوضاع خاورمیانه به‌گونه‌ای است که تعریف این شعر را در رویارویی با بسیاری از مسائل خاص قرار می‌دهد. وقتی صحبت از عدالت و انسانیت در شعر انقلاب می‌شود، این موضوع محدود به ایران نیست بلکه گستره جهانی را منظور نظر دارد.  

وی ادامه داد: مسئله معارف دینی و آئینی در شعر انقلاب یک نگاه محدود به مسائل آئینی نیست. هر آنچه در ایران عزیز ارجمند و در دیگر نقاط جهان به عنوان آئین معرفی شده و منافاتی با اصول اصلی انسانیت و مبانی الهی ندارد، در همین حوزه قرار می‌گیرد. بسیاری از آئین‌ها به نظر مذهبی نیستند، اما ریشه در تعالیم معنوی دارند. تعریف شعر انقلاب از شعر آئینی تنها یک تعریف مذهبی نیست.

امیری اسفندقه افزود: منظور نظر مشتاقان و شیفتگان در نیمه دوم دهه سوم شعر انقلاب و در ششمین جشنوراه این بوده که شعر انقلاب را بر نرده‌بان بلندتری به تماشا بنشینند. تا چه اندازه موفق بوده‌اند و تا چه اندازه موفق نبودند، در آئین اختتامیه مشخص می‌شود.

بخش دیگر سخنان دبیر علمی ششمین دوره جشنواره شعر انقلاب به تعداد آثار ارسال شده به دبیرخانه این دوره اختصاص داشت. به گفته او؛ در مجموع تعداد ۸۷۴ اثر از ۲۱۰ شرکت‌کننده به دبیرخانه ارسال شده که از این تعداد، ۲۴۴ اثر به بخش سروده(نیمایی و سنتی) شامل ۱۴۰ اثر در قالب سنتی و ۱۰۴ اثر در قالب نیمایی، ۵۹۹ اثر در قالب تک‌اثر و ۳۱ اثر در بخش پژوهش(۲۵ اثر در قالب مقاله و شش اثر در قالب کتاب) اختصاص دارد. در بخش تک‌ اثر با محوریت سروده‌ها در قالب‌های سنتی تعداد ۱۰ اثر و به صورت مجموعه تعداد ۵ اثر، در بخش نیمایی هشت اثر در قالب تک‌اثر و چهار اثر در قالب مجموعه به دور نهایی راه یافته‌اند. در بخش پژوهش نیز یک کتاب و سه مقاله به دور نهایی راه یافته‌اند.

اسفندقه به تفکیک جشنواره در بخش نیمایی و سنتی اشاره کرد و گفت: این تفکیک به این دلیل بود که ظرفیت و ظرافت قالب‌ها در ابلاغ پیام‌های قلبی تا آنجا که ذوق علمی اجازه‌ می‌دهد، بررسی شود؛ وگرنه نیاز به تفکیک نبود؛ چون شعر سرانجام شعر است. شعر از منظر علمی که شعر انقلاب سخت بدان پایبند است، سرانجام قلبش مهم است. یک شعر چه در قالب نیمایی و چه سنتی به شرط پیام برتر و نمط عالی قابل ملاحظه است.

وی همچنین در ادامه بر ضرورت بررسی و نقد اشعار حوزه انقلاب تأکید کرد و افزود: پژوهش یکی از بخش‌های مهم است؛ به این دلیل که آیا این آثاری که در سه دهه با تلاش و کوشش شاعران انقلاب معرفی و معروف شدند، توانسته تا در قالب یک مقاله یا پایان‌نامه بررسی شود؟ به عنوان نمونه طی سال‌های گذشته شعر اعتراض گفته شده، ‌ آیا این اعتراض‌ها قابل بررسی است یا تنها شاعر نق زده است؟ مثالی دیگر می‌زنم. شعر دفاع مقدس در نظر شعر انقلاب تنها شعر جنگ و تفنگ و گلوله نیست. از این منظر، پژوهش اهمیت دارد تا بررسی شود که آثاری که درباب و باره شعر انقلاب مقاله و رساله نوشت‌اند، تا چه اندازه پایه علمی دارند.

به گفته امیری اسفندقه؛ بیشترین شرکت‌کنندگان در این دوره به استان تهران اختصاص دارد و کمترین تعداد نیز به استان‌های سمنان و سیستان و بلوچستان. البته تعداد کم شرکت‌کنندگان در جشنواره نشان‌دهنده این نیست که شاعران و اهالی ادب این استان‌ها به شعر انقلاب بی‌توجهی کردند؛ به هر حال تمرکز محافل ادبی در تهران است.

دبیر علمی ششمین دوره جشنواره شعر انقلاب نیز از مصطفی علی‌پور، محمدرضا عبدالملکیان و علی‌محمد مؤدب به عنوان داور در بخش نیمایی، محمدعلی بهمنی، محمدکاظم کاظمی و محمود حبیبی کسبی به عنوان دارو در بخش سنتی و از سعید یوسف‌نیا، عبدالحمید ضیاعی و محمدرضا سنگری به عنوان داور در بخش پژوهش یاد کرد.

وی همچنین درباره افزوده شدن بخش بین‌الملل به این دوره جشنواره شعر انقلاب گفت: این اتفاق باید در دوره‌ای خود را به رخ می‌کشید و چه بهتر از دوره ششم؛ عددی که در قرآن هم آمده است. در این ایام شعر انقلاب و پیام انقلاب محورهای اصلی آن بیشتر از هر دوره‌ای منظور نظر است. مقوله‌ و پیامی همچون عدالت و انسانیت در کدام دوره بیشتر از الان منظور نظر بوده است؟ مقوله‌ای مثل وحدت به ویژه در میان امم اسلامی در کدام دوره از اعتبار و منزلت بیشتری برخوردار بوده است؛ دوره‌ای که جهان‌خواران از همه سو وحدت را نشانه گرفتند. خاطرم هست در نشستی یکی از شاعران بوسنی می‌گفت ایران در زمان جنگ در این کشور از همه جهت کمک کرد؛ اما آنچه که بیشتر از همه به ما کمک کرد شعر شاعران ایران بود.

زرویی نصرآباد نیز در ادامه با بیان اینکه اختتامیه این دوره هفتم و هشتم دی‌ماه در شیراز برگزار می‌شود، گفت: این دوره جشنواره در محورهای عدالت و انسانیت، وحدت امت اسلامی و رفعت ملی، اخلاق و  معارف دین و گفتمان انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی فراخوان داد. جوایز نیز به این صورت اختصاص داده خواهد شد:

مجموعه اثر و کتاب در هر قالب (نو و کهن)

نفر اول: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و ۷۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال جایزه نقدی
نفر دوم: لوح تقدیر و ۵۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال جایزه نقدی
نفر سوم: لوح تقدیر و ۳۰،۰۰۰،۰۰۰۰ ریال جایزه نقدی

تک اثر در هر قالب (نو و کهن)

نفر اول: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و ۴۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال جایزه نقدی
نفر دوم: لوح تقدیر و ۳۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال جایزه نقدی
نفر سوم: لوح تقدیر و ۲۰،۰۰۰،۰۰۰۰ ریال جایزه نقدی

بخش پژوهش

کتاب
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۳۰،۰۰۰،۰۰۰۰ ریال به نفر برگزیده

مقاله
نفر اول: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۲۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال جایزه نقدی
نفر دوم: لوح تقدیر و مبلغ ۱۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال جایزه نقدی
نفر سوم: لوح تقدیر و مبلغ ۱۰،۰۰۰،۰۰۰۰ ریال جایزه نقدی

وی ادامه داد: همچنین قرار است در این بخش به سایر راه‌یافتگان به بخش مسابقه جشنواره مبلغ ۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال تعلق خواهد گرفت. همچنین برگزیدگان تمامی بخش‌ها میهمان افتخاری دوره بعدی جشنواره خواهند بود. در این دوره شاعران از ۲۵ کشور در حوزه بیداری اسلامی و فارسی‌زبان در بخش بین‌الملل جشنواره شرکت کرده و ۲۰۰ اثر به دبیرخانه ارسال کردند. قرار است شاعرانی از لبنان، سوریه، هلند، هند، پاکستان و آذربایجان در اختتامیه شرکت کنند.

زرویی نصرآباد به ارائه جزئیات برنامه اختتامیه پرداخت و گفت: جشنواره در صبح روز هفتم در حافظیه برگزار می‌شود. همچنین قرار است شب شعر بزرگ انقلاب نیز با حضور ۲۵ شاعر تراز اول شعر انقلاب در همین روز برگزار شود. محفل ادبی دیدار مهر نیز روز هشتم دی‌ماه در شاهچراغ برگزار می‌شود. قرار است در مراسم اختتامیه از سه تن از پیشکسوتان استان فارس نصرالله مردانی، سید محمود سجادی و قادر طهماسبی تجلیل شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.